Coraz częściej słyszy się o tym, aby dieta każdego kulturysty była odpowiednio zbilansowana. Warto więc zdecydować się na skorzystanie z naturalnych roślin i owoców, które są tanie, a zarazem mają bardzo wartościowy wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim na co dzień rzadko doceniamy takie produkty jak dynię, jarmuż, żurawinę, jagody goi, szałwię, rokitnik czy kaszę jaglaną. Spożywając jak najwięcej potraw z dyni zyskujesz większą odporność przed wirusami i chorobami, a także większą ochronę nowotworową, ponieważ dynia wyróżnia się działaniem antynowotworowym na tle innych warzyw. Jedna dynia zawiera ogromną ilość błonnika, karotenoidów, które chronią serce przed chorobami, a także pomagają w lepszym widzeniu.
Dynia to źródło magnezu, wapnia i potasu, a także cynku i fitosteroli, które ograniczają wchłanianie tłuszczy z pożywienia, dlatego takie warzywa powinny być jak najchętniej spożywane przez sportowców, którym zależy na budowie beztłuszczowej masy mięśniowej. Warto też rozważyć stosowanie boosterów treningowych, które pomogą Ci w sporcie osiągnąć o wiele więcej korzyści i dostarczą Twojemu organizmowi energii. Oprócz tego warto dołączyć tego harmonogramu także jarmuż, który wyróżnia się właściwościami antynowotworowymi. Jarmuż to obfite źródło wapnia, błonnika, żelaza, fosforu, cynku i magnezu. Ponadto warto docenić liście jarmużu, które są świetnymi przeciwutleniaczami. To właśnie w nich znajdziemy takie substancje jak chlorofil, luteinę czy sulforafan.
Jak działają?
Przede wszystkim eliminują większość substancji z organizmu, które mogłyby powodować uszkodzenie DNA, a zarazem zapewniają organizmowi pełną ochronę przed chorobami antynowotworowymi.