Niemal każda osoba dzisiaj pragnie, aby jej odżywianie było przemyślane, wolne od barwników spożywczych i przede wszystkim pełne wartościowych substancji i produktów, które odżywiają organizm, dodają mu energii, a także są wybierane w sposób świadomy. Jak to zrobić? Przede wszystkim warto dokonać selekcji produktów, które mamy w lodówce i skupić się na zakupie naturalnych warzyw i owoców, z których możemy otrzymać jak najwięcej wartościowych składników odżywczych. To właśnie w nich znajduje się najwięcej witamin, minerałów i innych substancji, które odpowiadają za prawidłowy rozwój organizmu, co jest szczególnie ważne podczas intensywnych treningów na siłowni.
Komosa ryżowa nie zawiera glutenu, dlatego stanowi doskonałą podstawę do skonstruowania diety bezglutenowej. Przede wszystkim każdy sportowiec spożywając tą roślinę regularnie i dołączając ją do swojej diety, zyska więcej energii witalnej na co dzień. Ponadto komosa ryżowa zapobiega nowotworom i rozwojowi miażdżycy. Chroni układ krążenia od wewnątrz, a także ma wpływ na szybszy proces przemiany materii dbając o odpowiedni poziom cholesterolu w organizmie. Osoby chorujące na cekalię powinni spożywać jak najwięcej komosy, która jest powszechnie uważana za roślinę bezglutenową, dlatego jest wskazana w diecie osób chorujących na tę chorobę trzewną. Ponadto kolejną wartością i korzyścią przemawiająca za tym, aby stosować komosę ryżową w codziennej diecie jest jej niski indeks glikemiczny, dlatego szczególnie pod lupę powinni wziąć ją diabetycy, którym zależy na przyjmowaniu węglowodanów złożonych w rozsądnej ilości.