Wiele osób w dzisiejszych czasach stawia sobie za cel zdrowe odżywianie i nie zawsze potrafi spełnić to postanowienie w pełni świadomie. Codzienne odżywianie czasami bywa nieuważne i powoduje, że nie doceniamy składników odżywczych zawartych w pewnej grupie pro duktów. Jeśli regularnie ćwiczymy i chcemy osiągać jak najlepsze efekty sportowe powinniśmy zdecydować się na stosowanie zdrowej żywności. Przede wszystkim jej główną cechą charakterystyczną jest to, że tego rodzaju produkty mają za zadanie ułatwić wchłanianie organizmowi wartościowych substancji i odżywić go od wewnątrz. Po czym poznać, że wybrane produkty żywnościowe są wartościowe? Przede wszystkim po tym, jak odżywiają nasz organizm i z jakich składników się składają.
Superżywność to między innymi takie drogocenne substancje jak spiruliny, czyli wartościowe >algi morskie, które występują głównie w Azji i Ameryce. Spirulina wyróżnia się tym, że w jej składzie znajduje się aż o 3900 % procent więcej beta-kartonu niż w marchwi. Ponadto zawiera o wiele więcej żelaza niż szpinak i więcej białka i wapnia niż mleko. W spirulinie znajduje się bardzo wysoka zawartość substancji, która poprawia krzepliwość krwi, a także wpływa oczyszczająco na organizm z uwagi na dużą obecność antyoksydantów. Polecana jest szczególnie wegetarianom, którym zależy na łatwym przyswajaniu białka w dużych ilościach. Spirulinę należy przyswajać w odpowiednich ilościach i należy ją traktować jako dodatkowy posiłek lub suplement, który powinien być spożywany osobno.